Global Game Jam Rijeka

31.01. – 02.02. 2020., RIJEKA, HRVATSKA

Global game Jam je globalni projekt razvoja video igre u 48 sati. Na svakome mjestu u svijetu koje je organizator Jam kontinuirano traje 48 sati u svakoj vremenskoj zoni, s početkom u 17:00 prvi dan i završetkom u 17:00 poslije dva dana. Preporučeni raspored global game jama uključuje kratko razdoblje planiranja i stvaranja timova, nakon čega slijedi vrijeme razvoja koje traje do posljednjeg dana u 15:00 sati. Posljednjih nekoliko sati ostavljeno je kako bi timovi predstavili svoje kreacije jedni drugima. Na početku manifestacije sudionici dobivaju temu, kao što je na primjer bilo “Izumiranje ljudske vrste” u Jamu 2011. godine.

Od sudionika se traži da stvore igru na zadanu temu. Pored toga, sudionicima se daje popis “ciljeva”, koji se nazivaju i diverzifikatori. To su dodatni čimbenici za razvoj kreativnosti. To su dodavanja jedinstvenog ili ograničavajućeg čimbenika u dizajn igre sudionika. Primjeri s prošlih jamova su “Obje ruke obješene iza mojih leđa”, u kojoj je igra trebala biti dizajnirana da se igra bez ruku igrača, ili “Picasso živi”, u kojoj su vizuali igre morali biti stil kubista.

Sudionici sve rade uz prisustvo mentora, te se u pauzama od rada na projektima organiziraju predavanja i panel diskusije. Ovaj događaj će omogućiti da polaznici radionica nauče nove kompetencije, razmjenu iskustava i vještina s kolegama i budućim kolegama, a uz to s područja PGŽ-a i Hrvatske moći će predstaviti radove pred uvaženim gostima iz industrije video igara, ali i online kolegama u svijetu.
Postaviti Rijeku na mapu global game jama je čast i privilegij.

MJESTO ODRŽAVANJA
Centar tehničke kulture Rijeka


OČEKIVANI BROJ SUDIONIKA
Očekivani broj sudionika je 30 natjecatelja i 3 mentora / predavača. Polaznici su podijeljeni u više timova. U pauzama se održavaju radionice i zajednička predavanja i panel diskusije.


ZNAČAJ ZA RAZVOJ DJELATNOSTI I UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA
Kulturni krugovi imaju tendenciju omalovažavanja umjetničkih djela iz industrije video
igara, dok javnost uopće nije upoznata s istima. Ovaj je događaj idealna prilika za promjenu tih problema s kojima se susreću kreativci iz ove industrije. Osim toga, prilika je za polaznike da na jednome mjestu podijele svoja iskustva sa trenutnim i budućim kolegama. Global Game Jam će potaknuti stvaranje nove klime u gradu što se tiče ove kreativne industrije, te stvaranje novih nezavisnih studija na području Rijeke i Hrvatske.


ZNAČAJ PROGRAMA ZA RAZVOJ RIJEČKE KULTURE
Global Game Jam Rijeka pozicionira Rijeku na mapu najbrže rastuće kreativne industrije. Uz to dovodi u Rijeku poznate kreativce iz Hrvatske te popularizira ovu kreativnu industriju u našem gradu. Događaj potiče mlade da se umjetnički izraze kroz industriju video igara, koji u budućnosti možda osnuju i prve start up-ove i profesionalne studije. S obzirom da je to veoma dinamična industrija događaj donosi u Rijeku i nove poglede na umjetnost, nove načina rada i razmišljanja.


PARTNERI
Grad Rijeka, Primorsko-Goranska županija, Reboot, TD Rijeka 2020, Klub Mladih, Udruga Alfa Albona, Crane 51, CGDA.

IGRE NA KRAJU EVENTA
Igre koje će na kraju GGJa biti igrive biti će ocijenjene, te će najbolji tim biti bogato
nagrađen od sponzora udruge, poput od
laska s igrom na Reboot develop Blue u Dubrovnik uz plaćen smještaj i štand, PS4, mobitel i mnogo toga drugog.

SUDJELOVANJE
Sve što je potrebno za sudjelovanje je napraviti besplatnu registraciju i prijaviti se na službenoj stranici:

https://globalgamejam.org/user/signup/to/participate/using

SMJEŠTAJ SUDIONIKA IZVAN RIJEKE
Što se tiče smještaja za sudionike i predavače, prošle godine osigurali smo besplatni smještaj u samom centru grada, na Korzu, u HAPPY Hostel & apartments Rijeka.

GLOBAL GAME JAM 2019.
Global Game Jam 2019 je je veliki korak naprijed za riječku gamedev scenu koja ne samo
da postoji nego je i sve aktivnija. Svi prijavljeni timovi su završili svoje projekte što je apsolutni uspjeh ako uzmemo u obzir da je većina sudionika bila iz Rijeke što govori ne samo o interesu za gaming u ovoj regiji, već je i dokaz da imamo kvalitetne i sposobne ljude u gradu kojima samo trebaju uvjeti da bi mogli osloboditi svoju kreativnost (računalna oprema, prostor za rad…) Iz radionice 5 timova izašlo je i 5 igara.

Nakon glasanja sudaca, ali i samih timova koji su birali najboljeg među sobom (GameDev’s
Choice), rezultati su sljedeći:
1. mjesto: Stray Away (Swingers)
2. mjesto: For Home (DoktoRi)
3. mjesto: Warmth (Nostalgia Trip)
🎊GameDev’s Choice: Animals are going home (Gerijatrija)
🖼Best Art: Stray Away (Ana Marija Lončar)
🎮Best Gameplay: Planet 32784 (Mirko Sršen)

Za više informacija o GGJ eventima diljem svijeta, pogledajte video:

 

ORGANIZATOR

Global Game Jam u Rijeci organizira Udruga proizvođača igara PGŽ (UPI PGŽ), ali to ne bi bilo moguće bez pomoći naših prijatelja i partnera kojima se ovom prilikom zahvaljujemo od srca.