Art in Games Festival 2019

Art In Games Festival je trodnevni festival namijenjen svim profilima publike, te svima koji se bave ili su zainteresirani za buduću karijeru u izradi umjetničkih dijelova prilikom izrade igara.

S obzirom da ne postoji sličan festival u širem europskom okruženju,  jer su obično festivali u industriji izrade video igra usmjerene na cijeli proizvod ili su uglavnom usmjerene u dijelove koji se tiču informatičkih kompetencija, grad Rijeka će postati svojevrstan centar industrije video igara na tri dana.

Kako je sama izrada igara prilično kompleksan proces, te uključuje mnoge kompetencije, vještine, znanja, te dionike tokom procesa, tako i sam festival uključuje raznolike umjetničke forme. Festival ima dvije komponente, a to su predavanja ili paneli, te izložba radova. Predavanja i  će održati poznati pisci, animatori, 3d modelari, glazbenici, glumci i concept artisti iz svijeta gaming industrije.

Predavanja

Kroz 3 dana festivala održalo bi se 7 predavanja Predavači su iz različitih sfera umjetnosti, od glazbenika do concept artista.

Izložba

Izložba radova se održava također u prostoru RiHuba. Na izložbi će biti izloženi radovi domaćih i svjetskih umjetnika i studija poput 11bit Studios, Cateia games, LGM, Gamepires, Gamechuck studio i mnogi drugi.

Značaj programa za Rijeku

Ovaj festival iznimno je bitan u kontekstu otvaranja inkubatora za kreativne industrije s obzirom da je industrija video igra jedan od najbrže rastućih sektora u Republici Hrvatskoj. U tome kontekstu porazna je činjenica da na trenutnom širem riječkom području postoji samo 4 indie tima i niti jedan profesionalni studio.

Festival bi pozicionirao grad Rijeku na mapu najbrže rastuće kreativne industrije. Uz to doveo bi u Rijeku poznate umjetnike iz Europe i Hrvatske te popularizirao ovu kreativnu industriju i potaknuo mlade da se umjetnički izraze kroz industriju video igara, a u budućnosti možda donio i prve start up-ove i profesionalne studije. S obzirom da je to veoma dinamična industrija donio bi u Rijeku i nove poglede na umjetnost, nove načina rada i razmišljanja.

Značaj za razvoj djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva 

U krugovima u umjetničkom stvaralaštvu postoji tendencija omalovažavanja umjetničkih djela iz industrije video igara. Drugi problem koji se javlja da javnost izvan gaming populacije  uopće upoznata s umjetničkim vrijednostima tih dijela. Ovaj je  festival idealna prilika za promjenu problema s kojima se susreću umjetnici iz ove kreativne industrije. Osim toga, prilika je za umjetnike da na jednome mjestu podijele svoja iskustva sa trenutnim i budućim kolegama. Uz to festival će potaknuti uključivanje mladih novih umjetnika, te stvaranje novih nezavisnih studija na području Rijeke i Primorsko – Goranske županije.

Satnica i plan programa

Četvrtak 26.09.2019:
16:00 Otvaranje Festivala i izložbe – ugodno druženje uz catering
16:30 PREDAVANJE: MATIJA VIGATO – Jesu li videoigre umjetnost?
18:15 PANEL: MATIJA VIGATO, HRVOJE RYZNAR, DEJAN RADIĆ, VODITELJ: ZENO ŽOKALJ – Igre u umjetnosti ili umjetnost u igrama?

Petak 27.09.2019.
16:30 PREDAVANJE: ALEKSANDAR GAVRILOVIĆ – Karl Popper, Thomas Kuhn i Trip the Ark Fantastic: kako…
18:15 PANEL: SINIŠA BAHUN, MIROSLAV WRANKA, ALEKSANDAR GAVRILOVIĆ, IGOR MARGAN VODITELJ: VEDRAN VIVODA – Pisac u svijetu igara: Paukova mreža

Subota 28.09.2019.
15:00 PREDAVANJE: VESELIN KRSTOVSKI –  “Kada su u Rimu, glumi kao Rimljani!” ..ili kako sam prestao brinuti i zavolio programericu što piše svoje linije koda.
16:30 PREDAVANJE: JOSIP MAKJANIĆ – Zadržati Fokus. Od Ideje do Cilja.
18:30 PREDAVANJE: DEJAN RADIĆ – Glazba u video igrama Experience, Money for Nothing, and the Games for Free
20:00 Zatvaranje festivala

 

Događaj je sponzoriran od Odjela za kulturu Grada Rijeke.